KORTE KARAKTERISTIEK

 

Door het gebruik van muziekdragers en/of telefoons in het verkeer kan het zijn dat je minder oplet en slechter kunt horen.

 

“Op de fiets? Even niets!” wil het aantal ongelukken onder kinderen omlaag brengen door ze bewust te maken van het risico van het luisteren naar muziek en het bellen in het verkeer.

Voor het cursusjaar 2018 / 2019 worden in de provincies Friesland en Groningen de krachten van Trafficskills en VVN gebundeld in het programma “Op de fiets? Even niets!”. 

“Op de fiets? Even niets!” is een interactieve verkeersles voor leerlingen van groep 7 en 8.

 

METHODIEK

 

VVN

De VVN-docent gaat met de leerlingen in gesprek over hun verkeersgedrag. Wat zijn mogelijke gevolgen van gebruik van een smartphone in het verkeer? In die les wordt een aantal clips vertoond, wordt er gediscussieerd en worden de gevaren zichtbaar gemaakt met verschillende oefeningen en tests. Tijdens de les probeert de docent de leerlingen bewust te maken van hun huidige gedrag. Gezamenlijk wordt er besproken wat wenselijke gedrag is en hoe we ons zo kunnen gaan gedragen    

 

TRAFFICSKILLS

Trafficskills laat de leerlingen daarna ervaren hoe fietsen en mobiel gebruik samengaat. Een deel van de leerlingen krijgt de mogelijkheid om te 'fietsen' in een virtuele omgeving. Hierbij wordt door de leerling gebruik gemaakt van de unieke Trafficskills “Serious Bike” simulator. En maak tijdens het fietsen gebruik van je Smartphone…, Ervaar het eens, wat denk je nu? Wat zou jij mensen adviseren die gebruik willen maken van hun mobiel op de fiets?

 

 

Op de foto hiernaast kan je de belangrijkste voorwaarde zien voor een goede klasindeling bij gebruik van de simulator met hometrainer.

Houd een brede strook voor het scherm vrij voor de fiets. 

Zorg dat er geen leerlingen zitten achter diegene die met de fietssimulator bezig is. Anders kunnen leerlingen niets zien.

Voor het opzetten van de fietssimulator is er tijd en ruimte nodig.

 

Tijd:

In onze laptop zit de software voor de fietssimulator.

We maken dan ook geen gebruik van de PC die al in het klaslokaal staat. Onze laptop komt in de plaats van de school PC en wordt HDMI of VGA gekoppeld aan het grote beeldscherm. 

We hebben zelf 98% van alle mogelijke gebruikte kabels tussen PC en beeldscherm bij ons. En beschikken inmiddels over 99% kennis van alle beschikbare systemen ingezet op scholen. Hierdoor kan de opbouw tijd beperkt worden tot ongeveer 15 minuten.  

 

Ruimte:

We maken gebruik van twee modellen fietssimulatoren. Eén gekoppeld aan hometrainer en een tafelmodel.

De hometrainer zal het meest worden ingezet op het voortgezet onderwijs.

Het tafelmodel hoofdzakelijk in het Basis Onderwijs.

 

 

 

INZETBAARHEID & GEBRUIKSVOORWAARDEN

 

Voor tenminste 100 basisscholen wordt het beproefde educatieve project van de VVN aangevuld met het gebruik van de unieke fietssimulator  “Serious Bike”  van Trafficskills. Leerlingen kunnen in een veilige geconditioneerde virtuele omgeving ervaren hoe het is als je fietst en gelijktijdig gebruik maakt van bijvoorbeeld je smartphone.

 

Data en locaties worden in het voorjaar van 2021 gekozen en ingepland.