Verkeerscarrousel


Verkeerscarrousel is een doe-programma voor zowel voortgezet als speciaal onderwijs. In dit dynamische programma ontdekken jongeren via drie praktijkgerichte lessen de risico's in het verkeer. Hierdoor krijgen ze inzicht in hun eigen verkeersveilige houding. De leerlingen maken op een veilige manier kennis met de effecten van snelheid, afleiding en alcohol of drugs op hun gedrag.

 

Met de 3-in-1-lessen maken leerlingen in één dagdeel kennis met maarliefst 7 verschillende onderdelen. Het is de ultieme voorbereiding voor een veilige verkeersdeelname! Gedurende het programma wisselen leerlingen "met de bel mee" naar de volgende docent. De lessen worden in willekeurige volgorde gevolgd. De onderdelen zien er als volgt uit: 

 

Jonge bestuurder

Met de autorijsimulator stappen leerlingen in de rol van bestuurder. Ze onderzoeken hoe snelheid en rijgedrag de remweg beïnvloeden en hoe fietsers en voetgangers - met en zonder verlichting - zichtbaar zijn. 

 

Mobiel in de hand? Fiets aan de kant!

Door gebruik van onze fietssimulator ervaren leerlingen direct de gevaren van telefoongebruik tijdens het fietsen. Ze merken hoe afleiding hun reactievermogen vermindert en het risico op ongelukken vergroot. 

 

Alcohol/drugs, autogordel en auto op de kop

In deze module bespreken leerlingen de invloed van alcohol en drugs in het verkeer en beleven zij dit zelf met onze dronkenmansbrillen. Ze leren waarom het dragen van een autogordel essentieel is en ervaren via een simulatie hoe ze veilig een omgevallen auto kunnen verlaten. 

 

Praktische informatie

🎓 90 leerlingen per dagdeel (3 klassen tot 30 leerlingen)

🧑‍🏫 Geschikt voor leerjaar 1 en 2

🕘 Duur: 1 lesuur per onderdeel

🔄 3 lesuren per klas

 

Verkeerscarrousel biedt een veelzijdige en realistische blik op de risico's in het verkeer, maar ook waarom die zo gevaarlijk zijn. Door leerlingen actief te laten ervaren, ontwikkelen zij een bewuste en verantwoordelijke houding in het verkeer. Dit programma stimuleert jongeren om veilig te handelen en daardoor onveilig verkeerssituaties te voorkomen. 

Interesse of vragen?